Duurzaamheid

Lees hier wat Glass & Art doet voor natuur en milieu, goede doelen en behoud van kennis en ambacht.

Cut! Schilderij Katinka Waelbers

 

Milieu

Glas- en emaillekunst zijn tegelijkertijd zeer duurzaam en milieubelastend. Zowel glas als emaille (glas gesmolten op metaal) blijft letterlijk duizenden jaren mooi: de kleuren vervagen niet door licht, het is niet gevoelig voor weersinvloeden en het materiaal kan tegen de meeste chemicaliën en zuren. Met een vochtig doekje zijn de werken eenvoudig en milieuvriendelijk schoon te houden.

Maar helaas, het maken van glas- en emaillekunst is ook een milieubelastende activiteit: er zijn hoge temperaturen nodig voor het smelten van het materiaal, de winning van de grondstoffen (denk ook aan het koper, zilver en ijzer) is erg milieubelastend, en er zitten veel schadelijke stoffen in het glas voor o.a. de kleur. Glass & Art probeert zo milieuvriendelijk te werken en heeft de volgende maatregelen genomen:

Energie

  • Er liggen 28 zonnepanelen op het dak voor de energieopwekking.
  • Ruimtes waar geen ovens staan worden verwarmd met een warmtewisselaar, er is geen aardgas in gebruik in het atelier.
  • Ovens (allen elektrisch) gaan in principe alleen aan als ze vol zijn.
  • De glasblaasoven is voorjaar 2018 vervangen door een oven die ca 70% minder energie verbruikt (bij het smelten van vergelijkbare hoeveelheden glas).
  • Veel ovens zijn door ons voorzien van extra isolatielagen.
  • In een glasatelier is licht natuurlijk je kleinste zorg als het gaat om energie, maar omdat alle beetjes helpen wordt het hele atelier verlicht door LED lampen.

Recycling en oorsprong van materialen

  • We blazen voornamelijk met gerecycled glas
  • Het glas van overige kunstvormen wordt zo min mogelijk verspild en dus zoveel mogelijk intern gerecycled: kleurloos glas wordt in huis gerecycled bij het glasblazen. Gekleurd restglas wordt of gebruikt in de glasblazerij of het wordt bijvoorbeeld omgevormd tot materiaal voor mozaïek voor intern of extern gebruik.
  • Voor sokkels en achterplaten wordt alleen hout met FSC keurmerk gebruikt.
  • Sokkels van steen worden voornamelijk gemaakt van stroken die onze natuursteenleverancier over heeft bij het maken van keukens, badkamers en graven.
  • Indien mogelijk wordt gerecycled metaal gebruikt zoals koper, RVS, emaille werk en White Boards
  • We gebruiken voornamelijk gerecycled verpakkingsmateriaal, tenzij het natuurlijk een cadeau'tje is.
  • Voor het glasblazen aan de blaaspijp gebruiken volledig gerecycled glas. We gebruiken voor glasfusing en glasblazen aan de blaaspijp geen Aziatisch glas, ook al scheelt dat meer dan 50% van de kosten.  Er bestaat helaas geen "biologisch" of "ecokeur" glas. Gebruiksglas recyclen doen we soms, maar geeft zeer beperkte mogelijkheden en niet altijd de gewenste resultaten.
  • We gebruiken Double A papier.

Afval en chemicaliën

  • Natuurlijk wordt al het afval gescheiden: papier, plastic, glas, groen, chemicaliën, batterijen, lampen, etc.
  • Voor slijpresten en emailles is een systeem met opvangbakken en filters in gebruik om zo min mogelijk glas en andere verontreinigingen in het riool te krijgen.
  • Als het kan wordt mechanische bewerking verkozen boven chemische (bijvoorbeeld uitfrezen of zandstralen in plaats van etsen), en worden de minst schadelijke chemicaliën gebruikt.
  • We zijn altijd bezig met innovatie: zo zijn we bezig met zoektochten naar zuivere pigmenten ipv oplosstoffen.
  • We maken schoon met ecologische producten, en voor het glas gebruiken we zoveel mogelijk een mix van spiritus en demi-water, ipv de industriele reinigingsmiddelen.

Wat kunnen we nog meer doen?

Qua energie is de grootste stap die nog te nemen is de volgende: branders verbruiken propaan, een restproduct van de dieselindustrie. Biopropaan is een restproduct van biodiesel, gemaakt van tuin- en keukenresten.  Op dit moment zijn we bezig te onderzoeken hoe we kunnen overstappen naar biopropaan. Helaas is dit in Nederland nog maar zeer beperkt leverbaar (experimenten met de marktintroductie in de Randstad verlopen moeizaam sinds 2018), maar samen met onze gasleverancier zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken. Zodra onze leverancier biopropaan kan leveren, zullen wij hierop over gaan.

Ontwikkelingen voor het milieuvriendelijk en mensvriendelijk winnen van koper en zilver zijn in volle gang. Steeds meer basisproducten zijn gemaakt van bijvoorbeeld verantwoord zilver. Nog lang niet alle metalen zijn verantwoord te koop, maar ontwikkelingen zijn zeker gaande. We houden dit in de gaten en gaan over zodra praktisch mogelijk.

Mocht u nog goede tips voor ons hebben om het nog beter te doen, laat het dan alstublieft weten!

Goudvissen schilderij katinka waelbers

 

Goede doelen

Jaarlijks steunt Glass & Art financieel enkele natuurbeschermingsorganisaties die actief zijn in Nederland: wij helpen graag het milieu en de natuur mooi te houden.

Lokale activiteiten ter bevordering van de leefbaarheid en het toerisme in onze regio worden met grote regelmaat financieel gesteund en/of op andere wijze geholpen, bijvoorbeeld door op locatie demonstraties glasblazen te geven of door mee te helpen met onze expertise. U kunt dan denken aan hulp aan het  voormalige Museum voor Vlakglas- en Emaillekunst in Ravenstein, maar ook aan Ravenstein bij Kaarslicht, Kunst & Kitsch Ravenstein, Gastvrij Ravenstein, etc. Organiseert u iets in de regio Ravenstein en u heeft onze hulp nodig? Laat het ons weten!

We staan ook open voor kunstveilingen voor goede doelen zoals armoedebestrijding, natuur en milieu en ernstige ziekten in de rest van Nederland, en nemen zo'n 2 à 3 maal per jaar deel aan zo'n veiling.

Sponsoring (op welke wijze dan ook) buiten de regio Ravenstein van tennisverenigingen, ponyclubs, voetbalkantines, fanfares, autocross, en vergelijkbare sport- en hobbyclubs doen wij helaas niet.

Emaille kunst Katinka Waelbers

 

Behoud van kennis en ambacht

Glaskunst en het bijbehorende ambacht is bezig aan een revival, maar niet echt onder jongeren. Het zijn voornamelijk mensen die of beginnen aan een tweede cariere, of die met pensioen zijn die zich hierin gaan verdiepen. Vaak zijn het mensen met een uit de hand gelopen hobby die het weer andere mensen leren. Echte opleidingen bestaan nauwelijks, uitgezonderd voor het vak glazenier. Voor emailleren is het nog triester: er is weinig aanbod van docenten onder de 60 -70 jaar, en zeldzame verenigingen kampen met serieuze vergrijzing.

Glass & Art wil de kennis en kunde, nodig voor met maken van glas- en emaillekunst, graag behouden en uitbreiden! Daarvoor zijn ondermeer begeleidings- en adviestrajecten ingezet voor het helpen van andere kunstenaars en ambachtslieden en Glass & Art is een erkend leerbedrijf waar jongeren stage kunnen lopen.

Katinka Waelbers van Glass & Art heeft ook glasblazen.nl opgezet in 2018. Dit is een website met heel veel technische en ambachtelijke informatie over glas en emaille.

Verder werkt Katinka Waelbers van Glass & Art, samen met vele kunst- en ambachtslieden binnen het Kunst & Ambacht Gilde in Ravenstein. De leden van dit gilde (allen kunstzinnige professionals in een oud ambacht) komen regelmatig bijeen. Meer info, zie www.kunst-en-ambachtsgilde-ravenstein.nl

 

 

Is wat u mooi vindt net verkocht? We maken graag een versie 2.0 voor u!

HEEFT U EEN VRAAG?

Bel gerust 06-18110704  (9 tot 22 uur, 7 dpw)

Of mail: info@glass-and-art.nl

Ons adres (open op afspraak): Rector Nuijensweg 1, 5352LR Deursen (Ravenstein)

 

© 2012 - 2024 Glass & Art Ateliers Ravenstein | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel